Wednesday, January 2, 2013

Cerita kat Jerantut

Selepas puas berehat dari trip USS, kami pun bertolak ke jerantut kira-kira jam 4 petang dan sampai di sana  dah nak hampir maghrib. Tiba di jerantut kami disambut oleh cikgu mansur iaitu ketua pasukan wife abe. dialah yang tolong bookingkan hotel untuk kami. kami book untuk 2 hari tapi dengan bayaran rm80 sehari tapi moyang luas bilik kami inap ni tak berbaloi dengan rm80 berbanding dengan satu hotel di bangi yang kami inap dulu dgn bayaran rm95 tapi cuma muat katil saja, nak kebilik air kalau berselisih, sorang kena naik atas katil.

lepas berehat, kami pun pergi ke rumah cikgu mansur pasal dia ada buat jamuan makan malam untuk cikgu2 di bawahnya. malam tu dapatlah abe kawan-kawan baru yang datang dari tempat berbeza. tak rsmai, tapi adalah dalam 5-6 keluarga. Bila dah selesai kami balik bilik sajalah kerana badan masih penat lagi.

Esoknya wife abe tumpang rakan pemeriksanya untuk ke tempat bermesyuarat. Abe pun tak kemana2 pasal anak2 pun masih tidur keletihan dan abe cuma turun sekejap untuk beli sarapan. sambil2 tu, abe uploadkan gambar2 yang abe snap kat FB dan blog ni. belah tengahari kami bersiap kerana malam tadi dah janji nak makan tengahari sama macam malam tadi. kat sinilah abe dapat rasa gulai ikan patin masak tempoyak yang moyang sedapnya. Rancang sebelah petang cikgu mansur nak bawak kami semua masuk gunung senyum tapi mesyuarat berlanjutan sampai lewat petang. Dalam pada tu abe pun turun jalan-jalan kat bandar jerantut sorang-sorang pasal anak2 tak mau ikut.

Sebelah petangnya kami keluar lagi untuk gi pasar malam. Kat sinilah abe jumpa kawan-kawan lama antaranya ismail (x-student abe), cikgu azizan (rakan setugas), cikgu basri (rakan setugas). Rasa macam tak percaya dapat jupa dorang terutamanya cikgu azizan dan cikgu basri pasal dah lama sangat tak jumpa. Rupa-rupanya ramai jugak kawan abe di Jerantut ni. Kemudian sebelah malamnya, sekali lagi cikgu mansor ajak kami kerumahnya pasal dia buat BBQ. Menu baru abe jumpa iaitu ikan panggang tempoyak.

Kesookan harinya sepatutnya ada acara ke gua senyum, tapi kami x dapat join psl cikgu basri dah call abe awal2 lagi nak breakfast sama. Cikgu mansur pun ada ajak untuk nikmati air tebu ori lepas check out tapi abe dah ada temujanji pulak dengan schoolmate abe yang tinggal kat jerantut ni. lagi pun gerai air tebu ori tu 15km dari jerantut. jadi lepas check out, abe terus ke rumah kawan abe tu. kami dah lama tak jumpa adalah kira-kira 15-16 tahun tapi kami still ingat la.. Seronok dapat jumpa dan kami dihidangkan dengan makan tengahari yang best dan dapat layanan yang mesra dari tuan rumah. dalam perjalanan balik, kami singgah pula di rumah ustaz khairuddin iaitu ustaz di sekolah abe dulu. kami sampai rumah dah nak maghrib.

bagi abe, kunjungan abe ke Jerantut amat bermakna sangat kerana selain mesyuarat wife abe tu, kami dapat makan angin di Jerantut yang kami tak pernah sampai. bagi abe, jerantut adalah sebuah bandar yang outstanding atau tersendiri. bandarnya tidak tertumpu pada satu tempat sahaja, sebaliknya semua tempat jadi tumpuan. Kedai2 ada di mana2 sahaja dan boleh berniaga dengan baik.. semoga kami dapat berkunjung lagi ke jerantut.

2 comments:

Anonymous said...

Je voudrais changer ma fréquence d'archivage blogueur de 1 mois à plus, à l'instar de 3 mois. Comment puis-je faire cela?.

Cikgu Abadi said...

Vous pouvez modifier la mise en page -> blog archive -> choisir frequenly archive.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...